נשיא המדינה יצחק הרצוג נשא הצהרות משותפות היום, יום שלישי, כ׳ בשבט, 18 בפברואר, יחד עם נשיא הונגריה תמאש סוליוק.
נשיא המדינה יצחק הרצוג: ״תודה רבה לך, ידידי הנשיא על ההזמנה להגיע לכאן, ועל קבלת הפנים החמה. אני מבקש לברך אותך בשמי ובשם העם בישראל.
אדוני הנשיא, בשנה וחצי שחלפו מאז הטבח הנורא של שבעה באוקטובר – ניצבת הונגריה לצד ישראל ואני מודה על כך מאוד. הונגריה הפגינה ידידות עמוקה, וסירבה להתקפל בפני גל עוצמתי של אנטישמיות, אנטי-ציונות ואנטי-ישראליות – ששטף את העולם.
התמיכה של הונגריה, כללה צעדים מעשיים; תגובה נוקבת נגד ההחלטה המבישה של ה-ICC; תמיכה בישראל בפורומים בינלאומיים וכמובן תמיכה במאבק להשבת החטופים הישראלים מעזה. אז תודה לכם, תודה לך ולממשלה, ממשלת הונגריה; ולעם ההונגרי – על תמיכתכם. זה הרגע בו חברות בין עמים נמדדת.
הקשר בין העם היהודי לעם ההונגרי הוא ארוך שנים, הוא היסטורי; יהדות הונגריה היא אחת הקהילות היהודיות המפוארות בעולם, עם שורשים היסטוריים וכמובן עם קהילה מפוארת של יוצאי הונגריה במדינת ישראל. זוועות השבעה באוקטובר ואחריהם לא פסחו גם על הקהילה הזאת בארץ.

כמו בפגישתנו לפני כמה דקות, נמצאת איתנו גם כאן משפחתו של עמרי מירן, ישראלי-הונגרי שנחטף בשבעה באוקטובר מביתו, ומוחזק בידי ארגון הטרור חמאס באכזריות בעזה כבר למעלה מ-500 ימים – בפשע זוועתי נגד האנושות. נמצאים כאן אביו – דני, אחותו – נעמה ואשתו – לישי; קיימנו שיחה מאוד מרגשת איתם. יחד עם כל עם ישראל – כולנו רוצים לראות את עמרי בבית וכל חבריו עד האחרון שבהם. כולנו מקווים שהעסקה תושלם עד תומה על כל שלביה, ושעמרי ישוב הביתה במהרה.
אני שב וזועק מכאן לעולם כולו – לשחרורם המיידי של כלל החטופות והחטופים שעוברים גיהנום מתחת לאדמה בעזה. אנחנו לא ננוח ולא נשקוט עד שיחזרו כולם.
נמצא איתנו גם אהרן שבו, אשתו ובתו- אהרן הוא יליד הונגריה ונפגשנו איתו ועם המשפחה שלו לשיחה מאוד מרגשת. הוא שרד את השואה כתינוק ולאחר שעלה לארץ הפך למעצב גרפי מלא השראה. הוא בא לכאן עם אישתו ועם הבת שלו מיכל שבנה רס״ל (במיל׳) מלכיה גרוס ז״ל, לוחם גיבור שנפל בהגנה על מדינת ישראל במלחמה. הייתה לנו שיחה על הכאב העצום שעובר מדור לדור, וגם על התקווה והתקומה. למעלה מחצי מיליון מיהודי הונגריה נרצחו בשואה על ידי הנאצים ועוזריהם. מאות אלפים – במחנה המוות אושוויץ, שבחודש שעבר ציינו 80 שנים לשחרורו. זו הייתה קהילה מפוארת, מרשימה, מפעימה, גאווה יהודית והונגרית, שכמעט נמחקה לחלוטין.
אדוני הנשיא, אני מעריך מאד את פועלך המבורך לציון 80 שנים לשואת יהודי הונגריה בשנה שעברה; אני מודה לך על ההזמנה שהייתה הבסיס לכך. ואני נושא תפילה לזכרם ולעילו נשמתם של הנטבחים בשואה הארורה.
כמו שדיברנו ואתה אמרת את זה בצורה יפיפיה, טבח השבעה באוקטובר מהדהד את האנטישמיות שפקדה את האנושות במלחמה הנוראה ההיא. ותמיד יש לאנטישמיות "סיבות": פעם מאשימים את היהודים בכך שהם קפיטליסטים, ופעם שהם קומוניסטים או בולשביקים. פעם האנטישמים אמרו שהיהודים הם "גזע נחות", וכיום – הם "לבנים קולוניאליסטים".
בעבר – שנאו את היהודים כי לא הייתה להם מדינה, והיום שונאים אותם כי יש להם מדינה. מחר אפקוד את המקום בו עמד בית הולדתו של בנימין זאב תיאודור הרצל, חוזה מדינת היהודים ומכונן הציונות; למעלה משלושה עשורים אחרי שאבי, חיים הרצוג זצ״ל, הנשיא השישי של מדינת ישראל, היה הנשיא הישראלי הראשון לבקר במקום הזה.
אני מבקש להביע הערכה עמוקה, אדוני הנשיא, למחויבות המוחלטת שלך ושל ממשלת הונגריה למיגור האנטישמיות, ודבריך היו מבורכים מאוד. אנחנו, יחד, חייבים להתמיד במאבק הנורא כנגד התופעה הנוראה הזאת האנטישמיות.
אז לסיום ידידי היקר, אדוני הנשיא, אני מודה לך על הידידות בינינו ובין מדינותינו. Köszönöm a barátságukat. אני מחכה ומצפה להדק את הקשרים האמיצים בין מדינותינו, אני מקווה לארח אותך בישראל, ושמחתי שקיבלת את ההזמנה. ואני מקווה שהקשרים האמיצים הללו יביאו להרבה מאוד התפתחויות חיוביות, כלכליות, מדעיות ותרבותיות שיממשו את הפוטנציאל העצום בקשר האמיץ בין העם ההונגרי לעם הישראלי. תודה רבה לך, ושנדע ביחד בשורות טובות.״
נשיא הונגריה תמאש סוליוק: ״כבוד הנשיא, גבירותיי ורבותיי, קודם כל, תודה רבה לנשיא מדינת ישראל שגם בזמנים קשים אלו נתן לי את ההזדמנות להיפגש עמו, ולדבר בארבע עיניים על נושאים החשובים לשתי המדינות.
הנשיא ואני רואים עין בעין כל מה שקשור לשמירה על גבולות המדינה, עצמאות העמים שלנו וכל מה שקשור בנושאים אלו. אני חושב שישראל חזקה, לא רק למען ביטחון מדינת ישראל, אלא גם למען ביטחון אירופה ובמלחמה באנטישמיות.
כמו שאמרתי גם בעבר, אנחנו דוחים על הסף את מה שעשה ארגון הטרור חמאס ב-7.10 נגד מדינת ישראל. אנחנו דוחים על הסף את מה שעושים עם החטופים, שומרים אותם בתנאים בלתי אנושיים. לישראל יש את הזכות להגן על עצמה ולוודא את ביטחון אזרחיה לטווח ארוך.
כדי לשמר את תהליך השלום שהחל במזרח התיכון ולהרחיב את מעגל השלום, זה אינטרס משותף שלנו. אמרתי לנשיא, הונגריה מגלה אפס סובלנות כלפי כל גילוי אנטישמי, בכל צורה שהיא.
הסברתי לנשיא שישראל יכולה לראות אותנו כתומכים שממשיכים לתמוך במדינת ישראל, ואנחנו לא רק נתמוך, אלא נשאף לשיתוף פעולה עם ישראל.
אנו בעתיד, וגם עכשיו, נרים את קולנו נגד התבטאויות אנטישמיות. חשוב לנו שהקהילה היהודית תוכל להרגיש בטוחה פה, בהתחשב במה שאנחנו רואים באירופה בשנים האחרונות. אנחנו מחויבים בזיכרון השואה, גם למען הדורות הבאים.
הדיאלוג בין המדינות שלנו הוא פתוח – לרבות בחינוך, מחקר, ושיתופי פעולה – אנחנו מעמיקים בהם.
אני מקווה שהחברות שלנו תעמיק, ואני אסיר תודה על ביקורך.״