International Meeting of Young Beekeepers – שתתקיים בשבוע הבא 3—6 ביולי בפראג, צ'כיה
4 הדבוראים והדבוראיות -תלמידי כפר הנוער 'ויצו ניר העמק'
תופעת היעלמות הדבורים בעולם, ועידוד דור שני ושלישי להצטרף לענפי החקלאות, הביא את ארגון הדבוראים העולמי, לייסד את האולימפיאדה הבינלאומית לדבוראים צעירים- IMYB –International Meeting of Young Beekeepers , שתתקיים בשבוע הבא- בפראג, צ'כיה ב- 3-6.7.2022, לאחר שנתיים של קורונה בהן לא התקיימה האולימפיאדה.
מועצת הדבש בחרה ב- 4 תלמידים ותלמידות מ'כפר הנוער ויצו' בניר העמק– תמר מנדז מיישוב מרכז חבר, נופר ניב מעפולה, איליה גרנובסקי מעפולה, ורעות דורי ממושב ניר יפה בני ה- 16, תלמידי כיתה י', ו- י"א,- לייצג את ישראל באולימפיאדה, מאחר ובמסגרת לימודיהם הארבעה לומדים ועובדים בענפי החקלאות ואף עושים בגרות מלאה בענף גידול הדבורים.
עד מועד האולימפיאדה, הדבוראים והדבוראיות הצעירים עוברים, אימונים ועבודת שטח במכוורת של כפר הנוער וכאשר בני הנוער בישראל ייהנו מחופשת הקיץ, יצאו הארבעה שנבחרו על ידי מועצת הדבש לאולימפיאדה שם יתחרו בדבוראים ודבוראיות מגרמניה, אירלנד, איטליה, לטביה, ליטא, הולנד ועוד, ויבחנו על ידי צוות שופטים בינלאומי, ביכולותיהם המקצועיות בגידול דבורים במספר קטגוריות: ידע בתחום, עבודת הכוורת, התמודדות עם טיפול בדבורי הדבש, מיומנויות שימוש בכלי העבודה של הדבוראים, כמובן טעימות דבש לזיהוי מקור הצוף ועוד.
בעולם קיימת תופעה מדאיגה של היעלמות שליש מאוכלוסיית הדבורים! מאחר ודבורת הדבש הינה המאביקה הבלעדית בחקלאות, האחראית להאבקת 80% מסך הגידולים החקלאיים בעולם- ללא דבורת הדבש, לא תישאר חקלאות ולא יהיה מזון בעולם. כמו בכל העולם, גם בארץ מנסים להתמודד עם תופעת היעלמות הדבורים בניסיון למגרה. אחד הפתרונות הוא- פרויקט נטיעות צופניות נרחב, על ידי מועצת הדבש והקרן הקיימת לישראל – במטרה לתת מענה להתמעטות צמחי הצוף בארץ וירידה בייצור הדבש ולאפשר מזון לדבורים להמשך קיומן. בנוסף מתקיימת פעילות חינוכית במכוורות התיירותיות בארץ, ופעילויות נוספות לאורך השנה כמו ההשתתפות באולימפיאדה הבינלאומית לדבוראים צעירים להעלאת המודעות לחשיבות השמירה הגלובלית על דבורת הדבש.
אופי רייך מנכ"ל מועצת הדבש: "אני מברך וגאה בדבוראים ובדבוראיות הצעירים, על ייצוג ענף הדבוראות הישראלי, באולימפיאדה הבינלאומית, בתקופה קריטית זו לענף הדבורים בארץ ובעולם כולו. המטרה הינה להביא למודעות את חשיבותה ותרומתה של דבורת הדבש, עבור האדם, מעצם היותה המאביקה המרכזית בטבע, שבזכותה אנו בני האדם נהנים ממזון מן הצומח וחקלאות משגשגת. אני מאחל לארבעת הדבוראים והדבוראיות הצלחה גדולה ומייחל להמשך העשרת הידע החשוב בתחום".
שרון ניר-ענבר, מורה למדעים וחקלאות בכפר הנוער ויצו, תלווה את ארבעת תלמידיה לאולימפיאדה בפראג: "תמר, נופר, איליה ורעות משמשים דוגמה לכל בני הנוער בישראל כמקדמים את החינוך לחקלאות וערכיה, כתלמידי מגמת הדבורים הם סוכני השינוי, המקדישים את חייהם לטיפוח דבוריי הדבש הנמצאות בסכנת הכחדה. תלמידי כפר הנוער לומדים תכנים אקולוגיים, ותכנים הקשורים לבעלי חיים, המשולבים בתכנית הלימודים בחטיבה ובתיכון, כך הם מפתחים מודעות סביבתית ולקיחת אחריות אישית על סביבתם הקרובה. אני מאחלת להם הצלחה באולימפיאדה".
מנתוני מועצת הדבש: בישראל מאות דבוראים המטפלים בעשרות אלפי כוורות הפזורות באלפי נקודות מרעה צופני ברחבי הארץ כאשר כ- 80,000 כוורות מאביקות גידולים חקלאיים של פירות וירקות. ערך האבקת הדבורים לתל"ג החקלאי בישראל עומד על כ- 3.5 מיליארד שקלים בשנה.